1. Rancangan Pelan Menyelamat Diri i. Lukiskan pelan lantai rumah anda. Tunjukkan 2 laluan keluar selamat. Bincang dengan isi keluarga ii. Lakukan rancangan dan dan bincangkan seisi keluarga di luar rumah 2. Sentiasa Bersedia i. Tunjukkan semua isi rumah, bunyi alat penggera asap ii. Pastikan semua isi rumah mengetahui nombor telefon kecemasan 994 ( Lakukan dari rumah jiran ) iii. Tunjukkan semua isi rumah cara membuka tingkap dan jeriji iv. Pastikan semua jalan keluar bebas daripada halangan 3. Pasang dan selenggarakan alat pengesan asap i. Pasang alat pengesan asap di rumah terutama dalam bilik tidur dan dapur ii. Selenggara dan uji setiap bulan dengan membuat pembersihan iii. Gantikan bateri pada setiap tahun atau jika perlu iv. Gantikan alat setiap 10 tahun 4. Kekerapan latihan i. Berlatihlah setiap dua kali setahun Rancangan Pelan Menyelamat Diri. Lakukan dengan sebaik mungkin seperti kejadian sebenar. ii. Jika tinggal di Apartment / Rumah Pangsa / Rumah Bertingkat a. Apabila terdengar loceng kecemasan, sila bertindak b. Ketahui laluan keluar yang selamat c. Gunakan tangga untuk menyelmat diri d. Jalan keluar yang dikunci atau dihalang, mestilah dilaporklan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia e. Sentiasa patuh kepada arahan pengungsian f. Pihak pengurusan bertanggungjawab menampal rajah laluan selamat di setiap tingkat bangunan. g, Pastikan telefon bimbit sentiasa dibawa. h. Jika terperangkap, tutup semua laluan kemasukan asap dengan kain basah dan beri isyarat kepada umum, lokasi anda i. Anda dinasihatkan tidak untuk naik ke bumbung bangunan ' kecuali ' perlu. 5. Tip-Tip menyelamatkan diri i. Tutup semua pintu laluan, untuk melambatkan kemerebakan kebakaran dan asap ii. Jika terpaksa bergerak dalam asap pastikan kepala anda 2 kaki dari aras lantai. iii. Sebelum membuka pintu, rasa tombol atau daun pintu dengan belakang tangan, jika sejuk buka perlahan-lahan tetapi jika panas, gunakan pintu lain. |
10 CARA MENCEGAH KEBAKARAN 1. Keselamatan Di dapur Semasa memasak hendaklah memberi tumpuan sepenuhnya. Pastikan keadaan dapur bersih dan tidak berminyak. Jangan memasak dlama keadaan yang letih atau mengantuk 2. Ruang alat pemanas Letakakan alat pemanas pada jarak 3 kaki atau satu meter daripada sebarang sebarang benda yang mudah terbakar. 3. Perkakas Merokok Pastikan bekas abu rokkok yang digunakan besar dan lebar. Basahkan bekas tersebut sebelum digunakan kemudian jangan merokok ketika hendak tidur. 4. Mancis dan Pemetik Api Pastikan bahan seperti mancis dan pemetik api disimpan ditempat yang selamat supaya dapat dielak daripada kanak-kanak 5. Eelektrik Gantikan wayar yang telah rosak atau terpintal. Sentiasa peka terhadap barangan letirk yang digunakan seperti peralatan yang berbau, berasap dan terlampau panas 6. Lilin Semasa menggunakan lilin pastikan ia jauh daripada benda yang mudah terbakar dan daripada tiupan angin LENGKAPKAN RUMAH ANDA DENGAN ALAT PENGESAN ASAP 7. Alat Pengesan Asap Setiap rumah hendaklah dipasang sekurang-kurangnya satu unit alat pengesan asap.Keutamaan di ruang dapur disarankan, untuk memastikan keselamatan keluarga dan amatlah baik disyorkan agar disetiap bilik dipasang alat tersebut 8. Sentiasa Membuat Pemeriksaan Periksa alat tersebut setiap bulan. Gantikan bateri setiap tahun sekali. Apabila alat pengesan ini berbunyi menandakan bateri sudah lemah dan perlu ditukar dengan segera. Tukarkan alat tersebut setiap 10 tahun sekali. Dapatkan yang mudah alih. TAHUKAN ANDA CARA MENYELAMAT DIRI JIKA BERLAKU KEBAKARAN ? 9. Perancangan untuk melepaskan diri Pastikan setiap rumah mempunyai satu lakaran untuk melepaskan diri dari sebarang kebakaran, dengan itu sesiapa yang berada di dalam rumah mengetahui bagaimana hendak menyelamatkan diri semasa berlaku kebakaran. 10. Merangkak di dalam asap Cara yang betul menyelamatkan diri daripada asap yang tebal, pertama cuba merangkak ke lantai dengan menggunakan kedua-dua tangan, siku dan lutut. Kedua, pastikan kepala anda 30-60 cm ( kurang daripada2 kaki ) dari aras lantai. |
MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH 1. Mencegah kebakaran di dapur Mencegah kanak-kanak dalam jarak 3 kaki atausatu meter dari kawasan dapur memasak. Jauhkan jugabinatang peliharaan anda sejauh yang mungkin. Mengurangkan risiko kebakaran daripada terkena baju dengan memakai pakaian yang sesuai aatau berlengan pendek atau gulungkan baju yang berlengan panjang semasa memasak. Halakan pemegang peruik ke dalam dengan ini anda tidak terkena pemegang periuk dan kanak-kanak tidak dapat mencapainya. Matikan api dapur dan pembakar anda apabila tidak menggunakannya. Jangan tinggalkan senduk atau perkakas dapur di dalam periuk semasa memasak. Letakakansarung tangan memasak dan pemegang periuk berhampirab ( tetapi bukan di atas ) dapur. Perhatian : Menggunakansarung tangan yang basah boleh mengurangkan risiko kebakaran Minyak dan air : Jangan campakkan makanan sejuk atau basah ke dalam minyak panas ( dalam kuali menggoreng ) tindakan yang kasar akan menyebabkan minyak terpercik. Stim lebih panas daripada air yang dimasak. Buka penutup masakan yang berair dengan berhati-hati untuk mencegah daripada melecur. Semasa kuali dipanaskan, letakkan penutup kuali yang digunakan bersebelahan dapur. Jika kuali yang dimasak disambar api, alihkan penutupnya kemudian padamkan api. Tinggalkan penutup ditempatnya sehingga kuali sejuk. Jangan bawa kuali yang sedang terbakar itu ke singki Jangan curahkan air pada api yang berminyak. Jangan gunakan alat pemadam api untuk semburan pada makanan 2. Air panas Betulkan suhu alat pemanas air kepada 120 Fahrenheit ( 49 C ) atau kurang Buka penyejuk dahulu baru masukkan yang panas 3. Keselamatan Kanak-kanak Kawal kanak-kanak semasa mereka memasak atau apabila mereka berhampiran dengan dapur kayu, kawasan terbakar, gril berbeku dan kawasan panas. Cabut palam seterika dan alihkan selepas digunakan. Pasangkan pelindung keselamatan dan gantikan semua wayar penyambung yang rosak. Ajarlah kanak-kanak bahawa alat-alat seperti pembakar roti, seterika dan peralatan rumah yang lain kadang-kadang boleh menjadi panas. Jauhkan mancis dan pemetik api daripada dicapai oleh kanak-kanak, simpan di tempat yang tinggi dan kuncikan di dalam kabinet. Ingat ; Berhenti, Baring dan Berguling Jika pakaian anda terkena api, berhenti di mana anda berada. Jangan lari sebaliknya baring di atas lantai/tanah. Tutup muka andadengan kedua-dua belah tangan dan berguling-guling sehingga api padam, kemudian mminta pertolonngan. 4. Kebakaran tubuh Kebakaran tubuh boleh dianggap kecacatan kepada tisu badan. Belajarlah mengenali dan bagaimana cara mengubatinya. Kebakaran darjah pertama adalah terbakar sedikit dan mudah diubati. Kebakaran darjah kedua adalah luka yang teruk ( serius ). Ini memerlukan alat-alat keselamatan yang rawatan profesional. Kesan-kesannya adalah kulit mengelembung sangat sakit dan pedih. Kebakaran darjah ketiga adalah luka yang parah dan memerlukan rawatan yang profesional dengan segera. Kesan-kesannya adalah kulit terkoyak, warna keputihan dan coklat, tisu yang rosak dikelilingi melecur sedikit dan tidak sakit pada mulanya. 5. Rawatan untuk melecur Sejukkan tempat yang terbakar. Untuk kebakaran darjah pertama dan kedua, sejukkan kawasan yang terbakar dengan air dalam masa 10 -15 minit. Ini akan menurunkan suhu kulit mangsa dan membehentikan proses pembakaran. Kesakitan akan terasa kebas dan mengurangkan bengkak. Jangan gunakan ais. Sejukkankebakarandarjah ketiga hanya dengan basahkan pakaian dengan steril sementara menunggu pamedik datang. Tanggalkan baju yang terbakar ,baringkan mangsa mendatar dan tanggalkan pakaian di mana kawasan yang tidak melekat pada kulit mangsa. Tanggalkan barang kemas dan ikat dengan kuat kawasan terbakar sebelum kaedaan bengkak timbul Menutupi kawasan terbakar, Selepas proses penyejukan kebakaran' darjah pertama dan darjah kedua, bersihkan dan keringkan kawasan yang terbakar. Jangan gunakanmentega atau apa-apa minyak ( termasuk barangan perubatan atas kulit melecur ). Ini akan menyebabkabn lkawasan melecur menjadi lebih teruk. Pendedahan kawasan yang melecur. Kumanberjangkit akan hinggap pada luka yang terbuka. Tutupkannya. Rawatan renjatan, Pastikan suhu badan mangsa normal untuk mengurangkan risiko terkejut. Tutup kawasan-kawasan yang tidak terbakar dengan kain selimut yang kering. APABILA KECEMASAN HUBUNGI 994 |
MENCEGAH KEBAKARAN DI DAPUR 1. Keselamatan kebakaran di dapur i. Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. ii. Sentiasa mengawasi dan memeriksa masakan yang dimasak dengan alat pembakar seperti ketuhar. iii. Elakkan memasak jika mengantuk, pening aatau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk 2. Kebersihan dapur i. Elakkan pemegang periuk, pembalut makanan, buku resipi dan bahan-bahan mudah terbakar berhampiranatau di atas ruangan aktiviti memasak. ii. Pastika rak dapur sentiasa bersih.Kotoran daripada bahan masakan yang berminyak boleh disambar api. iii. Elakkan sebarang bahanmudah terbakar seperti langsir, tuala pembersih berdekatan dengan dapur memasak. 3. Cegah kebakaran i. Makanan yang dimasak dalam mikrowave menghasilkan tahap kepanasan yang tinggi. Bukakan penutup dengan cermat. ii. Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan basah kerana air boleh bertukar menjadi stim dan boleh menyebabkan tangan anda melecur. 4. Keselamatan Litar Elektrik di dapur i. Gunakan satu peralatan ( jenis pemanas ) bagi soket dalam satu masa ii. Pastika fius dan memutus fius direka dan diadakan bagi memutuskan aliran elektrik dansumber kuasa sekiranya berlaku lebihan arus. iii. Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi satu perkakas letrik. iv. Wayaryang pecah dan terkoyak hendaklah digantikan secepat mungkin. v. Sekiranyaperalatan elektrik di dapur terlalu panas atau berasap, putuskan segera sambungan plug. Gantikan atau periksa peralatan tersebut 5. Memadam kebakaran di dapur. i. Kebakaran minyak Jika kebakaran berlaku dalam kuali atau periuk :- a. Padamkan api dapur b. Tutup permukaandengan tudung ( lemaskan api ) c, Biarkan kuali atau periuk menjadi sejuk d. Buka penutup perlahan-lahan. ii. Kebakaran Oven atau Ketuhar Jika berlaku kebakaran dalam Oven atau Ketuhar :- a. Tutup sumber lektrik b. Ubah ke tempat terbuka atau lapang c. Pastikan pintunya sentiasa tertutup. disalin semula oleh Shah PRAP Sumber : Pamplet Keselamatan dan Pencegahan Kebakaran JBP Malaysia |
Wednesday, 16 November 2011
TIPS: Kawat Penggunaan Isi Rumah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment